Behandelaanbod
De praktijk biedt psychotherapie en individuele coaching aan volwassenen (vanaf 18 jaar).
Gesprekken zijn live, maar indien nodig kunt u ook online consults afnemen.
Met welke klachten kunt u terecht in de praktijk:
-somberheid/depressiviteit
-angstklachten
-veelvuldig piekeren
-onverwerkte rouw
-dwangklachten
-onzekerheid, perfectionisme, faalangst
-problemen in het contact met anderen
-relatieproblemen
-problemen op het werk
-levensfaseproblemen
Wat ik niet behandel:
-acute suicidaliteit
-ernstige verslavingen
-ernstige eetproblematiek
Graag verwijs ik u bij deze klachten door naar een daarin gespecialiseerde behandelaar of instelling.
Behandeling:
Aan de hand van uw vraag wordt beoordeeld welke vorm van therapie het meest geschikt is. U kunt daarbij denken aan individuele psychotherapie op psychodynamische basis, cognitieve- of schematherapie of bijvoorbeeld relatietherapie. In de praktijk wordt overwegend gebruik gemaakt van de integratieve psychotherapie waarbij technieken uit alle stromingen, indien nuttig voor u, worden ingzet.
Psychodynamische therapie:
De psychodynamische psychotherapie gaat er vanuit dat we ons vaak niet bewust zijn van de drijfveren van ons gedrag. Soms wordt iemand in zijn of haar functioneren geremd door gevoelens die niet alleen met actuele gebeurtenissen te maken hebben. Het doel van de psychodynamische psychotherapie is het bewust maken van verborgen gedachten en gevoelens. Dat maakt het mogelijk om psychische problemen beter te begrijpen, te verwerken en op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om met deze situaties om te gaan.
Relatietherapie
Kenmerkend voor deze vorm van therapie is dat partners meestal samen in therapie zijn. In de therapie staan de problemen van een of meerdere betrokkenen centraal. In de therapie kunnen de deelnemers zich bewust worden van onderlinge reacties op elkaar en begrijpen welke invloed zij op anderen hebben. In de relatiegesprekken wordt gebruik gemaakt van technieken uit de Emionally Focussed Therapy (EFT) van Sue Johnson.
Schema-en cognitieve therapie:
Schematherapie helpt je de oorsprong van je gedragspatronen (blauwdrukken) te doorgronden en te veranderen. Deze patronen, ook wel schema’s genaamd, bepalen hoe je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. Bepaalde hardnekkige patronen die ontstaan zijn in je jeugd proberen we te doorgonden en daardoor te veranderen. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het wijzigen van de manier van denken die patiënten hanteren. Binnen de cognitieve gedragstherapie, ligt de nadruk soms meer op de manier van denken en interpreteren van de patiënt, soms meer op de manier van doen en laten. De behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en kortdurend van opzet.
Integratieve psychotherapie
In de praktijk wordt het meest gebruik gemaakt van de integratieve psychotherapie. Deze kan worden gedefinieerd als ‘het al dan niet in combinatie, op een verantwoorde en verantwoordbare wijze kunnen toepassen van verschillende methoden van behandeling’. De therapeut combineert bij de integratieve benadering methoden en technieken die in verschillende therapeutische theorieën ontwikkeld zijn.
E-health modules:
Steeds vaker wordt tijdens een behandeling gebruikt gemaakt van E-health modules. Deze modules ondersteunen de behandeling en geven de mogelijkheid om in de thuissituatie aan de slag te gaan met onderwerpen die tijdens de gesprekken aan bod zijn gekomen. Wanneer dit geïndiceerd is beschikt de praktijk over de mogelijkheid deze E-health modules aan te bieden via een beveiligde omgeving.
WERKWIJZE
Intake
Psychotherapie begint met een diagnostische fase. In twee a drie gesprekken van 60 minuten wordt een beeld gevormd van uw vraag, uw persoonlijke geschiedenis, de motivatie en het doel van de behandeling. Deze fase wordt afgesloten met een adviesgesprek. In het adviesgesprek doet de behandelaar een behandelvoorstel.
Behandeling
Afhankelijk van het behandelvoorstel wordt in overleg met u een behandelmethode gekozen. Dit wordt vastgelegd in een behandelplan. Hierin wordt de behandelvorm, frequentie en duur van de afspraken, het doel van de behandeling, het evaluatiemoment en de eventuele medicatie opgenomen. Aan u zal worden gevraagd om aan het begin en het einde van de behandeling – en bij langer durende behandelingen ook tussentijds – een online vragenlijst in te vullen (Routine Outcome Measurement, ROM), waarvoor ik de dienst Telepsy gebruik.
De behandeling bestaat uit wekelijkse of twee wekelijkse gesprekken van 45 minuten.
Het beëindigen van de behandeling vindt plaats in onderling overleg.
Crisis:
Binnen kantooruren is de praktijk telefonisch bereikbaar: 06-28347483
Buiten kantooruren wordt afgesproken dat in geval van crisis de client contact opneemt met de huisartsenpost/spoedeisende eerste hulp of crisisdienst.
Huisartsenpost Amsterdam: 0880030600.
Patiënten kunnen in de avond en in het weekend indien er geen sprake is van crisis een bericht achterlaten op de voicemail (06-28347483) of de email (annavdberg@planet.nl). Zij worden dan indien nodig op de eerstvolgende werkdag teruggebeld. Met patiënten waar dit relevant voor is, worden afspraken hierover gemaakt. De huisarts wordt over de situatie geïnformeerd
Vervanging tijdens ziekte of een (lange) vakantie:
Mocht sprake zijn van langdurige afwezigheid, dan zal ik in overleg met u op zoek gaan naar een vervangende behandelaar.
Tijdens vakanties ben ik telefonisch (evt via beeldbellen) en via de mail bereikbaar.
<!– –>